موانع در تحقق اجرای ساحت تربیت علمی و فناوری سند تحول بنیادین جمهوری اسلامی ایران در مدارس و ارائه راهکارها از منظر معلمان و متخصصان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم تربیتی، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران

2 دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی تربیتی پردیس دانشگاه علامه امینی فرهنگیان تبریز، تبریز، ایران.

3 دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه‌ریزی درسی، دانشگاه ازاد اردبیل، اردبیل، ایران.

4 گروه آموزش علوم تربیتی، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران.

5 گروه روانشناسی و مشاوره، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران

چکیده

زمینه: در عصر حاضر، تمرکز بر توسعه و پیشرفت مهارت‌های گوناگون، ارتباطات، تفکر خلاق و سازگاری و وفق با محیط اطراف لازم است.

هدف: هدف پژوهش حاضر نیز، مطالعه تجارب زیسته معلمان و اساتید دانشگاهی، پیرامون چالش‌های حاکم بر مقوله تربیت فناورانه و ارائه راهکارها برای اصلاح آن است.

روش: روش پژوهش، کیفی از نوع پدیدارشناسی است. مصاحبه‌شوندگان پژوهش، شامل معلمان و اساتید دانشگاهی فرهنگیان در سال‌تحصیلی 1402-1401 بودند. برای انتخاب شرکت‌کنندگان، از شیوه نمونه‌گیری هدفمند و تا حد اشباع استفاده شد. مصاحبه از معلمان به صورت حضوری تعداد 16 نفر و مابقی غیر حضوری بود. دلیل مصاحبه غیرحضوری نیز استفاده از تجارب معلمانی که شناخته‌شده در سطح استان بودند و عملا مصاحبه حضوری از آنان به علت دوری مسافت سخت بود و سعی بر آن شد تا به طور مجازی از ایشان مصاحبه بعمل آید.

یافته‌ها: در مصاحبه با معلمان و اساتید دانشگاهی، اکثریت ایشان به وجود چالش‌ها در مدارس در حیطه مقوله تربیت علمی و فناورانه در سطح مولفه‌های استفاده و تصرف مسئولانه در طبیعت، اصول خلاقیت، نوآوری و تفکر انتقادی، توجه متعادل و متوازن به عرصه‌های علوم نظری و ارتباط محتوای یادگیری با زندگی فردی و اجتماعی حال و آینده متربیان مطرح نمودند. همچنین آنان برای غلبه بر این چالش‌ها نیز راهکارهایی را بیان داشتند.

بحث و نتیجه‌گیری: بنابراین مقوله تربیت فناورانه در سطح مدارس دارای چالش‌هایی است که بایستی جهت برون‌رفت از آن راه‌حل‌های متنوعی را در نظر داشت. بنابراین پیشنهاد بر آن است که عوامل مدرسه و حتی والدین با طرح مسائل چالشی در سطح مفاهیم درسی و غیره دانش‌آموزان را به چالش انداخته و زمینه لازم برای بروز خلاقیت را برای آنان فراهم نمایند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

-----

نویسندگان [English]

  • Nosrati Heshi Kamal 1
  • Morteza Golshani gehraz 2
  • Elahe Fathiyengejeh 3
  • Mohammad Azimi 4
  • Hamidreza Dehghan 5
1 Department of Educational Sciences, Farhangian University, Tehran.
2 MA in education psychology, Allameh Amini Farhangian University of Tabriz, Tabriz, Iran
3 MA, of Curriculum Planning, Ardabil branch, Islamic Azad University, Ardabil, Iran
4 Department of Educational Sciences, Farhangian University, Tehran, Iran.
5 Department of Psychology, Farhangian University, Tehran, Iran.
چکیده [English]

----